Supravieţuitoarea

octombrie 6, 2009

hiv dating agency

Cristina Bazavan scrie pe blogul ei despre cât a emoţionat-o întâlnirea cu o tânără diagnosticată cu HIV. Aceşti pacienţi sunt numiţi acum de sistem supravieţuitori de lungă durată. Mi-am amintit de cea care îi ajută pe cei 41 de seropozitivi din Mărăşeşti, medicul Georgeta Şerban.

Se-nghesuie la cameră exhibiţioniştii, politicienii, sindicaliştii cu cămăşi de televizor şi oamenii de fotbal cu pudră pentru orice eventualitate, aşa ca ea ne-a ocolit în prima zi. Era, oricum, un personaj secundar.

Suntem la Mărăşeşti, locul care ne interesează. Ajunşi în marginea oraşului, Radu REC nu se mai opreşte. Ia ilustraţie cu sărăcia, un belşug de cadre.

Întâlnim câteva personaje. Sunt împacate cu virusul, de 17 ani trăiesc alături de el. Fiecare familie are măcar un membru infectat. Sau a avut. Sau e pe drum. Vorbesc despre nepăsarea autorităţilor locale, trezite doar electoral, de absenţa unui stomatolog sau a unui ginecolog care să-i ajute. Îşi beau medicamentele şi îşi văd liniştiţi de viaţă. Câtă e. Dacă n-ar fi fost ea… Cine e ea? Doamna doctor de la Focşani! E ca mama lor, spune o bunică care şi-a pierdut copiii pe drumul bolii şi a rămas cu doi nepoţi, bolnavi şi ei.

Tot despre Mama de la infecţioase îmi spun şi ceilalţi. De 17 ani îi protejează de boală şi de oameni. De ei înşişi atunci când vor să renunţe la luptă.

O întâlnim a doua zi, după multe insistenţe. Ce să spună şi, mai ales, de ce? Dacă noi, cei de la televizor, le vom deconspira identitatea, îngreunându-le astfel integrarea în lumea normală? Cine v-a spus despre mine? Îi înşir numele şi zâmbeşte. A participat la fiecare moment al vieţii lor. I-a văzut crescând, a luat parte la naşterea copiilor, a încercat să le găsească un loc de muncă. Sunt câţiva care pleacă şi în Italia, cu medicaţia pe trei luni, dată pe încredere. Nu-i vrea prizonieri ai comunităţii, nu vrea să-i ştie izolaţi de o boală care nu-i mai rea ca o hepatită.

M-a uimit lumina şi căldura ei, răbdarea şi faptul că timp de o viaţă insistă să-i vadă oameni, nu ţigani şi, în orice caz, nu bolnavi periculoşi, aşa cum fac şi o parte dintre colegii ei.

(Reportajul de acum doi ani poate fi văzut aici. http://www.realitatea.net/video_219177_infectati-cu-hiv-printr-un-accident-epidemiologic–zeci-de-oameni-din-vrancea-asteapta-vaccinul-salvator_117221.html)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s